Van de fractie – Nationale week zonder vlees – Spinazie-feta taart

Nationale week zonder vlees

Het is de nationale week zonder vlees! Om jou de week door te helpen zonder vlees krijg je van ons elke dag een lekker recept zonder vlees. Vandaag de lekkere Spinazie-feta taart van Wouter!

Spinazie-feta taart

Krijg jij geen genoeg van taarten en eet je ze het liefst de hele dag door? Dan is dit recept voor jou! Een hartige, vegetarische taart, verantwoord en waar je geen genoeg van gaat krijgen. En het mooie is dat hij in slechts 30 min op tafel staat.

Ingrediënten (4 personen)

  • 100 g pijnboompitten
  • 5 eieren
  • 300 g witte kaas
  • 50 g cheddar (of Goudse kaas)
  • 
gedroogde oregano
  • 
1 citroen
  • olijfolie
  • 
een klontje boter
  • 
2 x 200 g spinazie, gewassen
  • 
1 pakje filodeeg (270 g), ontdooid
  • 
cayennepeper
  • 
1 hele muskaatnoot, om te raspen
  • 
zeezout en zwarte peper

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 200 °C.
  2. Zet een middelgrote (ongeveer 26 cm) ovenbestendige koekenpan op matig vuur en rooster de pijnboompitten terwijl je ze af en toe omschudt. Houd ze goed in de gaten tot ze mooi goudbruin zijn.
  3. Zet nog een grote koekenpan met een beetje olijfolie en een klontje boter op het vuur en doe er de helft van de spinazie in. Beweeg de blaadjes in de pan en doe er steeds een plukje bij als ze voldoende geslonken zijn. Ga door tot alle spinazie in de pan zit.
  4. Breek de eieren in een mengkom en kruimel er de witte kaas bij. Rasp er de cheddar over. Doe er een snufje zwarte peper, een paar mespuntjes gedroogde oregano, de geraspte schil van de citroen en een scheut olijfolie bij.
  5. Als de pijnboompitten goudbruin zijn kunnen ze bij het eimengsel waarna je alles goed door elkaar roert.
  6. Leg een vel bakpapier van ongeveer 50 cm op uw werkvlak, kwast het in met een klein beetje olijfolie, maak er een prop van, vouw het weer uit en leg het opnieuw plat neer.
  7. Leg 4 vellen filodeeg met de randjes iets overlappend in een grote rechthoek op het papier, zodat het bijna volledig bedekt is. Kwast het deeg in met een beetje olijfolie en strooi er een flinke snuf zout en peper en een snufje cayennepeper op. Herhaal dit nog twee keer, zodat je drie lagen hebt. Het maakt niet uit als er hier en daar een scheurtje in zit.
  8. Vergeet intussen niet om de spinazie regelmatig om te roeren.
  9. Haal de spinazie van het vuur als de blaadjes goed geslonken zijn. Doe het bij het eimengsel en rasp er een halve bol nootmuskaat bij.
  10. Meng alles goed.
  11. Leg het stuk bakpapier met het filodeeg voorzichtig in de lege koekenpan zodat de randjes er net overheen hangen. Druk het deeg goed in de rand van de pan, giet er het eimengsel in en spreid het gelijkmatig uit. Vouw de overhangende randjes deeg losjes over de vulling heen.
  12. Plaats de pan eerst een paar minuten op matig vuur om de bodem op te warmen en zet hem vervolgens 18 tot 20 minuten boven in de hete oven totdat het filodeeg goudbruin en knapperig is.
  13. Prik een klein puntje in het midden van de taart om te kijken of alles gestold is, anders nog iets langer door laten garen.

Klaar? Smullen maar…! Lekker met een frisse salade erbij.

Comments are closed.