Van de Fractie – Nationale week zonder vlees – Italiaanse quiche met geitenkaas

De nationale week zonder vlees

Het is de nationale week zonder vlees! Om jou de week door te helpen zonder vlees krijg je van ons elke dag een lekker recept zonder vlees. Vandaag van Robbert een Italiaanse quiche met geitenkaas!

Italiaanse geitenkaas quiche

Wist je dat het woord quiche een verbastering is van het Duitse woord Kuchen? Niet gek want de meest bekende quiche, de quiche lorraine, komt uit het gebied Lotharingen. Lothringen of Lorraine is in de loop van de geschiedenis in handen geweest van de Duitsers en de Fransen. Nog steeds kent het gebied een Frans en Duits deel. Dit recept gooit het echter over een andere boeg, een quiche met Italiaanse invloeden.
Het voordeel van een quiche is dat je er heel makkelijk mee kan experimenteren. Er zijn tientallen varianten zowel met als zonder vlees. Dit recept gebruikt uiteraard geen vlees.

Wat hebben we nodig?

  • Een oven
  • Een pan
  • Een taartvorm
  • Een pakje bladerdeeg
  • 5 eieren
  • 250 ml volle melk
  • 100 gram geitenkaas
  • Halve zak gewassen spinazie
  • Een rode paprika
  • 100 gram gedroogde tomaten
  • 2 knoflook teentjes
  • Een grote ui
  • Een zakje geraspte (jong) belegen kaas
  • Walnoten
  • Waterkers
  • (Italiaanse) kruiden, denk aan: oregano, basilicum, paprika poeder, beetje cayennepeper, tijm, snufje nootmuskaat en natuurlijk peper en zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven alvast voor op 220 C
  2. Pak de plakken bladerdeeg alvast uit en laat ze ontdooien
  3. Snijd de ui en de knoflook teentjes fijn
  4. Bak de knoflook en ui aan met wat olie in de pan
  5. Voeg de spinazie toe voor dat de ui glazig wordt
  6. Snijd de paprika in kleine stukjes, zo ook de gedroogde tomaten
  7. Als de spinazie ‘gekrompen’ is kun je de paprika en gedroogde tomaten toevoegen
  8. Bak alles een paar minuten aan, zet het vuur dan uit en laat het rusten
  9. Vet nu de taartvorm in met wat boter. Verdeel de bladerdeeg over de vorm. Zorg dat er een klein randje bladerdeeg boven de rand van de vorm uitsteekt. Zet dit in ongeveer 10 minuten in de oven.
  10. Meng ondertussen de melk met de eieren
  11. Voeg dan de groenten toe
  12. Versnipper de geitenkaas hier ook door heen
  13. Breng op smaak met kruiden en voeg de basilicum blaadjes gesnipperd toe
  14. Meng alles nog eens goed
  15. Haal de taartvorm met bladerdeeg uit de oven. Giet het mengsel van groenten, melk en eieren over de bladerdeeg. Strooi dan wat geraspte kaas over de taart. De taart kan nu ongeveer 20-30 minuten de oven in. Check af en toe hoe de quiche er bij staat. Haal hem uit de oven als de kaas een mooie korst heeft gevormd. Haal uit de oven en geniet van een heerlijke quiche. Voeg eventueel walnoten en tuinkers toe ter decoratie.

Bewaren?

Quiche laat zich goed invriezen. Dus krijg je niet alles in een keer op vries het in en geniet er later nog een van. Je kan de quiche zowel warm als koud eten en vergeet niet dat een stukje quiche ook een prima ontbijt is!
Eet smakelijk!

Comments are closed.